Bebeğiniz katı gıdalara geçmeye hazır mı?
Bebeğinize katı gıdalar vermek hem sizin için hem de bebeğiniz için eğlenceli olabilir: yeni lezzetler, dokular ve tatlar. Ayrıca artık iş ve ev hayatınızı daha iyi dengeleyebilirsiniz. Tüm bu değişiklikler ile birlikte, bebeğinize vereceğiniz katı gıdalar ve atıştırmalıklar hakkında bir çok sorunuz olacaktır.
Başlamadan önce doktorunuz ile konuşun. Burada bu heyecan verici döneme hazırlanmanıza ve sorunsuz bir geçiş süreci yaşamanıza yardımcı olacak bazı bilgiler bulabilirsiniz.
Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre 4 ila 6 aylık bebeklere katı gıdalar verilmeye başlanabilir. Bu yaşta bebekler, yiyecekleri ağızlarının arka kısmına taşımak için dillerini nasıl kullanacaklarını öğrenirler ve ağız refleksleri katı gıdaları yutabilecek kadar gelişmiştir. Katı gıdalara geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin.
Bebek Beslenmesi Hakkında İpuçları:
Bebeğinize tek seferde bir yeni katı gıda verin. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığını görmek için yeni bir yiyecek vermeden önce üç ila beş gün bekleyin. Bebeklerin neredeyse %5'inde süt, yumurta veya fıstık alerjileri görülür. Bebeğinize verdiğiniz bir yiyeceğe alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, tekrar vermeyi denemeden önce bir hafta bekleyin. Yedikten sonra bebeğinizde huysuzluk gibi benzer bir reaksiyon oluşursa, muhtemelen bu yiyeceğe karşı hassasiyeti vardır.
Not: Bebeğinizin belirtileri arasında öksürme, döküntü, ishal veya kusma varsa hemen çocuk doktorunuzu arayın. Bebeğiniz nefes almakta güçlük çekiyorsa, 112'yi arayın. Bebeklerde gıda alerjileri hakkında daha fazla bilgi edinin veya her türlü beslenme sorununu çözmek için Ufacık Karnında Neler Oluyor bölümünü ziyaret edin.
Bebeğinizin ilk lokmaları: tek seferde bir yiyecek
Her bebek farklıdır ancak bebeğiniz ne kadar yemek yemek istediğini ve neleri sevdiğini ve sevmediğini size gösterecektir. Bebeğiniz farklı günlerde farklı miktarlarda yemek yiyecektir. Katı gıdalara başlarken tek içerikli yiyecekler ile başlayın. Alerjisi olup olmadığını kontrol etmek için yeni bir yiyecek vermeden önce üç ila beş gün bekleyin.
Bebeğiniz 4 ila 6 aylık ise ve aşağıdakileri yapabiliyorsa cevap evettir. Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin :
Bebeğinizi akşam erken saatlerde katı gıdalar ile beslemenizin bebeğinizin gece boyu uyumasına yardımcı olacağına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Erken saatlerde katı gıdalar verilen bebekler erken saatte katı gıda verilmeyen bebeklerden daha önce uyumazlar. Amerikan Pediatri Akademisi, katı gıdalara 4 ila 6 aylıkken başlanmasını önerir. Herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin.
Öğünlere çeşitlilik ekleme: bebekler için atıştırmalıklar
Bebeğiniz şu an düzenli olarak tek içerikli gıdalar yiyor, muhtemelen daha fazla yiyecek denemek isteyecektir. Yaklaşık 6 aydan sonra bebeğinizin beslenmesine ekstra çeşitlilik ve tat için karma yiyecekler ekleyebilirsiniz. Burada başlarken bebeğinize ve size yardımcı olacak bazı temel bilgiler bulabilirsiniz.
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ve şunları yapabildiğinde cevap evettir, Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda karma gıdalara geçin:
Bebeğinizin yüzü komik bir hal almışsa, bu bebeğinizin yiyeceği sevmediği anlamına gelmez. Bebeğinizin yeni bir tada alışması için zamana ihtiyacı vardır. Bebeğinizin ilk katı gıda deneyimi için birkaç gün boyunca yeni yiyeceği vermeye devam edin. Yeni yiyeceği denediğiniz ilk gün bebeğiniz yüzünü buruşturabilir ve yiyeceği çıkarabilir. İkinci gün bebeğiniz genellikle ilk lokmayı yutacaktır ancak ikinciyi reddedebilir. Ancak bu düzende yemek vermeye devam ederseniz, bebeğinizin yeni yiyecekler için, hatta tadı yoğun olan sebzeler için bile damak zevki gelişecektir.
Bebeğiniz için bir bardak kullanma zamanı geldi mi?
Biraz yardım ile bebeğiniz 6 aylık gibi erken bir dönemde bardaktan içmeye başlayabilir. Bebeğinizin bardaktan içmesi daha sonra bebeğinizi sütten kesmenize veya biberondan ayırmanıza yardımcı olabilir. Bebeğiniz kendi başına oturabilene kadar bekleyin. Ağızlıklı akıtmayan bir bebek bardağı bulun.
Bebeğinizin katı gıdalarına daha fazla tat ve doku katın
Yaklaşık 8 aydan sonra bebeğinizin beslenmesine daha karmaşık tatları ve dokuları olan yeni gıdalar eklemeye devam edebilirsiniz. Bebeğinizi daha fazla yetişkin yiyeceği yemek isteyebilir; ancak 3. Aşama gıdalarına başlayarak dengeli bir beslenme düzeni sağladığınızdan emin olun.
Burada bu geçişi hem sizin hem de bebeğiniz için kolay hale getirecek bazı temel bilgileri bulabilirsiniz.
Bebeğiniz yaklaşık 8 aylık ise ve şunları yapabiliyorsa cevap evettir. Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda karma tatlara geçin:
Bebeğinizin yemek zamanı ve oyun zamanını birleştirme
Çoğu zaman pek başarılı olmasa da bebeğiniz, şu anda muhtemelen kaşıkla yemek yemeye çalışıyordur ve bu yeni yeme becerileri hoşuna gidiyordur. Bebeğinizi beslerken bebeğinizin kaşığı tutmasına izin vererek bebeğinizin öğrenmesine ve eğlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin yiyeceğiyle oynamasına izin vermek bebeğinizin gelişiminin sağlıklı bir parçasıdır; çünkü, bu yiyecekleri kavrama, boyama, eline alma, dizme ve atma gibi konularda alıştırma yapmasını sağlar. Bunları yapmak bebeğinizin yiyeceğe dokunurken yemeye teşvik edebilir.
Bebeğinize ayrıca yulaf, tel şehriye, ve bezelye gibi dokusu farklı yeni yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz. Diş çıkarırken bebeğinizin sert ancak ağızda eriyen yiyecekleri çiğnemek hoşuna gidecektir.
Bebeklerde boğulma tehlikeleri
Bebeğiniz çapı 1,25 cm'den fazla olan her türlü nesne nedeniyle potansiyel olarak boğulabilir. Bebeğinize asla patlamış mısır, sosis, üzüm tanesi, veya kiraz gibi çekirdekli meyveler vermeyin. Ve, tabii ki bebeğinize asla çerez veya çekirdek vermeyin.
Bebeğinizin cildinde sarı bir renk mi fark ettiniz?
Bu karotenemi adı verilen zararsız bir durum olabilir ancak daha detaylı bilgi almak amacıyla doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Beş ila yedi hafta boyunca günde 2 yemek kaşığı havuç püresi gibi az bir miktar ile bile bebeğinizin rengi sarıya dönebilir. Bebeğinizi birkaç gün süreyle havuç, tatlı patates ve şeftali gibi karoten yönünden zengin yiyecekler ile beslemeyi bırakırsanız, bebeğinizin cildindeki sarı renk azalacaktır.
Bebeklerde gıda alerjileri hakkında gerçekler
Katı gıdalara başladığınızda, bebeğinize üç ila beş gün süreyle tek seferde yeni bir yiyecek vermeye başlamanız bebeğinizdeki alerjik reaksiyonları kontrol etmek için iyi bir yöntemdir. Burada bebekler ve gıda alerjileri hakkında bazı temel bilgileri bulabilirsiniz.
Taze çilekler bazen bebeklerde gıda reaksiyonlarına neden olabilir. Pişirilmiş çilekler böyle bir reaksiyona neden olmaz çünkü çileğin pastörize edilmesi reaksiyona neden olan maddeyi yok eder.
Balık, kabuklu deniz ürünleri, fıstık ile fındık ve ceviz gibi ağaçta yetişen kabuklu yemişler potansiyel olarak yüksek alerjen içeren ve bebeklere genellikle verilmeyen yiyecekler arasında yer alır. Her türlü yiyecek bir alerjiye neden olabilir. Bebeğiniz bir alerjik reaksiyon belirtisi gösterirse doktorunuza danışın.
Bebeğinizdeki bir alerjik reaksiyonu nasıl tanıyacaksınız?
Formül mama alerji reaksiyonları büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Belirtiler nefes almada güçlük, ishal, kusma, deride döküntü, öksürme, burun akıntısı veya göz sulanmasını içerebilir. Bebeğinize yeni bir yiyecek verdiğinizde bebeğinizde olağandışı bir şey görürseniz, hemen doktorunuzu arayın. Her üç ila beş günde bir sadece bir yeni gıdaya başlamak alerjik reaksiyon başlatan yiyeceği tespit etmenize yardımcı olur. Bebeğiniz belli bir yiyeceği yedikten sonra huysuzlanıyorsa, Ufacık Karnında Neler Oluyor bölümümüzü kullanarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Bebeğinizi katı gıdalar ile beslerken yapılması ve yapılmaması gerekenler
Bebeğinizin konuşmasına daha aylar olmasına rağmen bebeğiniz size bir şey anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu yapılması ve yapılmaması gerekenler bebeğinizin beslenme sinyallerini anlamanıza yardımcı olacak ve katı gıdalara geçişi hem bebeğiniz hem de sizin için mümkün olduğunca kolay hale getirecektir.
Burada beslenme zamanını bebeğiniz için eğlenceli hale getirecek ipuçları bulabilirsiniz.
Başlamadan önce doktorunuz ile konuşun. Burada bu heyecan verici döneme hazırlanmanıza ve sorunsuz bir geçiş süreci yaşamanıza yardımcı olacak bazı bilgiler bulabilirsiniz.
- Başlarken: Bebeğinize ne zaman katı gıdalar vermeye başlamalısınız?
- 1. Aşama: Bebeğinizin ilk lokmaları: tek seferde bir yiyecek
- 2. Aşama: Öğünlere çeşitlilik ekleme: bebekler için atıştırmalıklar
- 3. Aşama: Bebeğinizin katı gıdalarına daha fazla tat ve doku katın
- Gıda Alerjileri: Bebeklerde gıda alerjileri hakkında gerçekler
- Yapılması ve yapılmaması gerekenler: Bebeğinize katı gıdalar ile beslerken yapılması ve yapılmaması gerekenler
Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre 4 ila 6 aylık bebeklere katı gıdalar verilmeye başlanabilir. Bu yaşta bebekler, yiyecekleri ağızlarının arka kısmına taşımak için dillerini nasıl kullanacaklarını öğrenirler ve ağız refleksleri katı gıdaları yutabilecek kadar gelişmiştir. Katı gıdalara geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin.
Bebek Beslenmesi Hakkında İpuçları:
- İlk başta bebeğinize katı gıdayı günde tek bir öğünde vermeyi deneyin. Bebeğiniz yemezse, birkaç gün sonra tekrar vermeyi deneyin.
- Sizin için günün en az stresli olan ve bebeğinizin çok aç olmadığı bir zamanı seçin. Çoğu anne baba bunu sabah geç saatlerde veya öğleden sonraki saatlerde yapmayı tercih eder.
Bebeğinize tek seferde bir yeni katı gıda verin. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığını görmek için yeni bir yiyecek vermeden önce üç ila beş gün bekleyin. Bebeklerin neredeyse %5'inde süt, yumurta veya fıstık alerjileri görülür. Bebeğinize verdiğiniz bir yiyeceğe alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, tekrar vermeyi denemeden önce bir hafta bekleyin. Yedikten sonra bebeğinizde huysuzluk gibi benzer bir reaksiyon oluşursa, muhtemelen bu yiyeceğe karşı hassasiyeti vardır.
Not: Bebeğinizin belirtileri arasında öksürme, döküntü, ishal veya kusma varsa hemen çocuk doktorunuzu arayın. Bebeğiniz nefes almakta güçlük çekiyorsa, 112'yi arayın. Bebeklerde gıda alerjileri hakkında daha fazla bilgi edinin veya her türlü beslenme sorununu çözmek için Ufacık Karnında Neler Oluyor bölümünü ziyaret edin.
Bebeğinizin ilk lokmaları: tek seferde bir yiyecek
Her bebek farklıdır ancak bebeğiniz ne kadar yemek yemek istediğini ve neleri sevdiğini ve sevmediğini size gösterecektir. Bebeğiniz farklı günlerde farklı miktarlarda yemek yiyecektir. Katı gıdalara başlarken tek içerikli yiyecekler ile başlayın. Alerjisi olup olmadığını kontrol etmek için yeni bir yiyecek vermeden önce üç ila beş gün bekleyin.
- Bebeğiniz tek tahıllı ek gıdalara hazır mı?
- Bebeğinize tek tahıllı ek gıda vermeye başlama konusunda ipuçları
- Bebeğiniz tek içerikli kavanoz mamalara başlamaya hazır mı?
- Bebeğinize tek içerikli kavanoz mama vermeye başlama konusunda ipuçları
- Katı gıda bebeğinizin gece boyu uyumasına yardımcı olur mu?
Bebeğiniz 4 ila 6 aylık ise ve aşağıdakileri yapabiliyorsa cevap evettir. Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin :
- Destek ile oturabiliyorsa.
- Kafasını dik tutabiliyor ve kafası dikken kafasını çevirebiliyorsa.
- Kaşıktan yemek alabilir ve yutmasını öğrenirse.
- Az bir miktar ile başlayın ve miktarı kademeli olarak artırın. Katı gıdaya başlayan bazı bebekler için bir yemek kaşığı bile yeterli olabilir. Bir kasede 4 ila 5 yemek kaşığı anne sütü ile 1 ila 2 yemek kaşığı pirinçli ek gıdayı karıştırarak başlayın. Giderek ek gıda miktarını artırın,
- Bebekler tahıllı ek gıdayı ilk kez yediklerinde tahıllı ek gıdanın kıvamı yoğun değil, hafif ise bebekler genellikle daha iyi bir tepki verir.
- Plastik kaplı yemek kaşığının ucuna az miktarda ılık ek gıda koyun ve kaşığı bebeğinizin ağzına koyun.
- Bebeğiniz ilk seferde mamayı verir vermez geri çıkarırsa şaşırmayın.
- Katı gıdalara başlama, bebeğinizin anne sütü formül mamadan oluşan tamamen sıvı bir beslenme düzeninden geçiş sürecine yardımcı olur, bu nedenle bebeğiniz ilk başta verdiklerinizin çoğunu yutamayabilir.
- Bebeğiniz kaşıktan yemeye alıştığında, pirinçli ek gıdayı daha yoğun bir kıvamda hazırlayabilir ve miktarını artırabilirsiniz. Günde iki ila üç öğün pirinçli ek gıda vermeyi deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz tahıllı ek gıdayı denediyse ve aşağıdakileri yapabiliyorsa cevap evettir:
- Destek ile oturabiliyorsa.
- Kafasını dik tutabiliyor ve kafası dikken kafasını çevirebiliyorsa.
- Kaşıktan yemek alabiliyor ve yutabiliyorsa.
- Gıda alerjisi olup olmadığını kontrol etmek için üç ila beş gün boyunca bir kez bebeğinize yeni bir yiyecek verin.
- Az bir miktar ile başlayın ve miktarı kademeli olarak artırın. Katı gıdaya başlayan bazı bebekler için bir yemek kaşığı bile yeterli olabilir.
- Bebeğinizi doğrudan kavanozdan beslemeyin. Bebeğinizin salyasındaki bakteriler mamanın bozulmasına neden olur.
- Bebeğiniz yalnızca otururken beslenmelidir.
Bebeğinizi akşam erken saatlerde katı gıdalar ile beslemenizin bebeğinizin gece boyu uyumasına yardımcı olacağına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Erken saatlerde katı gıdalar verilen bebekler erken saatte katı gıda verilmeyen bebeklerden daha önce uyumazlar. Amerikan Pediatri Akademisi, katı gıdalara 4 ila 6 aylıkken başlanmasını önerir. Herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda katı gıdalara geçin.
Öğünlere çeşitlilik ekleme: bebekler için atıştırmalıklar
Bebeğiniz şu an düzenli olarak tek içerikli gıdalar yiyor, muhtemelen daha fazla yiyecek denemek isteyecektir. Yaklaşık 6 aydan sonra bebeğinizin beslenmesine ekstra çeşitlilik ve tat için karma yiyecekler ekleyebilirsiniz. Burada başlarken bebeğinize ve size yardımcı olacak bazı temel bilgiler bulabilirsiniz.
- Bebeğiniz karma gıdalara geçişe hazır mı?
- Bebeğinize karma gıdalar vermeye başlama konusunda ipuçları
- Bebeğinizin sevmediği belli bir yiyecek var mı?
- Bebeğiniz için bir bardak kullanma zamanı geldi mi?
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ve şunları yapabildiğinde cevap evettir, Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda karma gıdalara geçin:
- Destek olmadan rahatça oturabiliyor.
- Otururken kafasını dik tutabiliyor.
- Çok çeşitli tek içerikli gıdalar yiyor.
- Günde yaklaşık üç öğün katı gıdalar yiyor.
- Yiyeceklerin içeriğini kontrol edin. Bebeğinizin hassasiyeti olduğu belli bir yiyecek varsa, bunun karma gıdaların içinde yer almadığından emin olun. Bebeğinize tek seferde sadece bir yeni içerik verin. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığını görmek için yeni bir yiyecek vermeden önce üç ila beş gün bekleyin.
- Bebeğinizin beslenme düzeninde tek yiyecekleri tutmaya devam edin. Örneğin, değişiklik olması için zaman zaman bebeğinize sevdiği bir tek tahıllı ek gıdayı verin.
- Her bir öğünde bebeğinize anne sütü veya formül mama verin. Bu ilk 12 ayda bebeğinizin beslenmesinin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte anne sütü bebekler için en iyisidir ve bebeklik çağı boyunca mümkün olduğunca anne sütü verilmelidir.
- Bebeğiniz yemeyi reddederse, huysuzlanırsa veya başını çevirirse endişelenmeyin. Daha sonra tekrar deneyin.
Bebeğinizin yüzü komik bir hal almışsa, bu bebeğinizin yiyeceği sevmediği anlamına gelmez. Bebeğinizin yeni bir tada alışması için zamana ihtiyacı vardır. Bebeğinizin ilk katı gıda deneyimi için birkaç gün boyunca yeni yiyeceği vermeye devam edin. Yeni yiyeceği denediğiniz ilk gün bebeğiniz yüzünü buruşturabilir ve yiyeceği çıkarabilir. İkinci gün bebeğiniz genellikle ilk lokmayı yutacaktır ancak ikinciyi reddedebilir. Ancak bu düzende yemek vermeye devam ederseniz, bebeğinizin yeni yiyecekler için, hatta tadı yoğun olan sebzeler için bile damak zevki gelişecektir.
Bebeğiniz için bir bardak kullanma zamanı geldi mi?
Biraz yardım ile bebeğiniz 6 aylık gibi erken bir dönemde bardaktan içmeye başlayabilir. Bebeğinizin bardaktan içmesi daha sonra bebeğinizi sütten kesmenize veya biberondan ayırmanıza yardımcı olabilir. Bebeğiniz kendi başına oturabilene kadar bekleyin. Ağızlıklı akıtmayan bir bebek bardağı bulun.
Bebeğinizin katı gıdalarına daha fazla tat ve doku katın
Yaklaşık 8 aydan sonra bebeğinizin beslenmesine daha karmaşık tatları ve dokuları olan yeni gıdalar eklemeye devam edebilirsiniz. Bebeğinizi daha fazla yetişkin yiyeceği yemek isteyebilir; ancak 3. Aşama gıdalarına başlayarak dengeli bir beslenme düzeni sağladığınızdan emin olun.
Burada bu geçişi hem sizin hem de bebeğiniz için kolay hale getirecek bazı temel bilgileri bulabilirsiniz.
- Bebeğiniz karma tatlara geçişe hazır mı?
- Bebeğinizin yemek zamanı ve oyun zamanını birleştirme
- Bebeklerde boğulma tehlikeleri
- Bebeğinizin cildinde sarı bir iz mi fark ettiniz?
Bebeğiniz yaklaşık 8 aylık ise ve şunları yapabiliyorsa cevap evettir. Ancak herhangi bir ek gıdaya geçmeden önce çocuk doktorunuzla görüşün ve tavsiyelerine göre bebeğiniz için en uygun zamanda karma tatlara geçin:
- Oturma pozisyonundan ayakta durma pozisyonuna geçebiliyorsa
- Eşyalara tutunarak yürüyebiliyorsa
- Elleriyle yemek istiyorsa
- Diş etleri ve dişleriyle yemeği iyice ezebiliyorsa
- Çeşitli tatları ve dokuları seviyorsa
Bebeğinizin yemek zamanı ve oyun zamanını birleştirme
Çoğu zaman pek başarılı olmasa da bebeğiniz, şu anda muhtemelen kaşıkla yemek yemeye çalışıyordur ve bu yeni yeme becerileri hoşuna gidiyordur. Bebeğinizi beslerken bebeğinizin kaşığı tutmasına izin vererek bebeğinizin öğrenmesine ve eğlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin yiyeceğiyle oynamasına izin vermek bebeğinizin gelişiminin sağlıklı bir parçasıdır; çünkü, bu yiyecekleri kavrama, boyama, eline alma, dizme ve atma gibi konularda alıştırma yapmasını sağlar. Bunları yapmak bebeğinizin yiyeceğe dokunurken yemeye teşvik edebilir.
Bebeğinize ayrıca yulaf, tel şehriye, ve bezelye gibi dokusu farklı yeni yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz. Diş çıkarırken bebeğinizin sert ancak ağızda eriyen yiyecekleri çiğnemek hoşuna gidecektir.
Bebeklerde boğulma tehlikeleri
Bebeğiniz çapı 1,25 cm'den fazla olan her türlü nesne nedeniyle potansiyel olarak boğulabilir. Bebeğinize asla patlamış mısır, sosis, üzüm tanesi, veya kiraz gibi çekirdekli meyveler vermeyin. Ve, tabii ki bebeğinize asla çerez veya çekirdek vermeyin.
Bebeğinizin cildinde sarı bir renk mi fark ettiniz?
Bu karotenemi adı verilen zararsız bir durum olabilir ancak daha detaylı bilgi almak amacıyla doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Beş ila yedi hafta boyunca günde 2 yemek kaşığı havuç püresi gibi az bir miktar ile bile bebeğinizin rengi sarıya dönebilir. Bebeğinizi birkaç gün süreyle havuç, tatlı patates ve şeftali gibi karoten yönünden zengin yiyecekler ile beslemeyi bırakırsanız, bebeğinizin cildindeki sarı renk azalacaktır.
Bebeklerde gıda alerjileri hakkında gerçekler
Katı gıdalara başladığınızda, bebeğinize üç ila beş gün süreyle tek seferde yeni bir yiyecek vermeye başlamanız bebeğinizdeki alerjik reaksiyonları kontrol etmek için iyi bir yöntemdir. Burada bebekler ve gıda alerjileri hakkında bazı temel bilgileri bulabilirsiniz.
- Bebeklerde en yaygın görülen gıda alerjileri nelerdir?
- Bebekler için diğer gıda problemleri
- Bebeğinizdeki bir alerjik reaksiyonu nasıl tanıyacaksınız?
- Süt ve diğer süt ürünleri
- Yumurtalar
- Fıstıklar
- Soya ürünleri
- Buğday
Taze çilekler bazen bebeklerde gıda reaksiyonlarına neden olabilir. Pişirilmiş çilekler böyle bir reaksiyona neden olmaz çünkü çileğin pastörize edilmesi reaksiyona neden olan maddeyi yok eder.
Balık, kabuklu deniz ürünleri, fıstık ile fındık ve ceviz gibi ağaçta yetişen kabuklu yemişler potansiyel olarak yüksek alerjen içeren ve bebeklere genellikle verilmeyen yiyecekler arasında yer alır. Her türlü yiyecek bir alerjiye neden olabilir. Bebeğiniz bir alerjik reaksiyon belirtisi gösterirse doktorunuza danışın.
Bebeğinizdeki bir alerjik reaksiyonu nasıl tanıyacaksınız?
Formül mama alerji reaksiyonları büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Belirtiler nefes almada güçlük, ishal, kusma, deride döküntü, öksürme, burun akıntısı veya göz sulanmasını içerebilir. Bebeğinize yeni bir yiyecek verdiğinizde bebeğinizde olağandışı bir şey görürseniz, hemen doktorunuzu arayın. Her üç ila beş günde bir sadece bir yeni gıdaya başlamak alerjik reaksiyon başlatan yiyeceği tespit etmenize yardımcı olur. Bebeğiniz belli bir yiyeceği yedikten sonra huysuzlanıyorsa, Ufacık Karnında Neler Oluyor bölümümüzü kullanarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Bebeğinizi katı gıdalar ile beslerken yapılması ve yapılmaması gerekenler
Bebeğinizin konuşmasına daha aylar olmasına rağmen bebeğiniz size bir şey anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu yapılması ve yapılmaması gerekenler bebeğinizin beslenme sinyallerini anlamanıza yardımcı olacak ve katı gıdalara geçişi hem bebeğiniz hem de sizin için mümkün olduğunca kolay hale getirecektir.
Burada beslenme zamanını bebeğiniz için eğlenceli hale getirecek ipuçları bulabilirsiniz.
- Bebeğinizi katı gıdalara başlatma
- Bebeğiniz ile başarılı bir beslenme zamanı için ipuçları
- Bebeğinizin açlık ve tokluk işaretlerini anlama
- Bebeğiniz için gıda içerikleri ve yeni yiyecekler
- Bebek besleme yöntemleri
- Anne sütü bebekler için en iyisidir ve bebeklik çağı boyunca mümkün olduğunca anne sütü verilmelidir. Anne sütünün ve/veya formül mamanın ilk yıl boyunca bebeğinizin temel besin kaynağı olmaya devam edeceğini unutmayın.
- Bebeğiniz yaklaşık 4 aylık olmadan önce bebeğinize katı gıdalar vermeye başlamayın (doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece). Bebeğiniz henüz katı gıdalara hazır olmayabilir.
- Bebeğinizin aç olduğundan emin olun. Ancak aşırı derecede aç olmamalıdır. Bebeğinizi katı gıdalar ile beslemeden önce aperatif olarak az miktarda anne sütü veya formül mama vermeniz önerilir. Sizin için günün en az stresli olan bir zamanını seçin ve bol vaktiniz olduğundan emin olun.
- Moralinizi bozmayın. İlk besleme deneyimleriniz verimsiz, zorlu, dağınık ve gülünç olabilir.
- Bebeğinizin size verdiği işaretleri anlamayı öğrenin. İpuçlarını gördüğünüzde bebeğinizi besleyin: Bebeğiniz her bir lokmayı istekli bir şekilde yutuyor, kaşığı gözleriyle takip ediyor ve yeterince hızlı beslenmediğinde sabırsızlanıyorsa.
- Bu ipuçlarını gördüğünüzde bebeğinizi beslemeyi bırakın: Kafasını çeviriyor, ağzını açmayı reddediyor veya beslemeye çalıştığınızda ağlıyorsa.
- Bebeğinizin beslenmesine yeni bir gıda eklemeden önce üç ila beş gün bekleyin. Bu şekilde bebeğinizin belli bir yiyeceğe alerjik reaksiyonu olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bebeğiniz belli bir yiyeceği yedikten sonra huysuzlanıyorsa, Ufacık Karnında Neler Oluyor bölümümüzü kullanarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
- Bebek mamasını terbiye etmeyin. Bebeklerin ek tuza veya şekere ihtiyaçları yoktur.
- Bebeğinizi küçük bir kaptan besleyin. Doğrudan kavanozdan beslemeniz bakteri oluşumuna neden olabilir. Bebeğinizin salyası mamayı sulandırabilir.
- Bebeğinizi ağzında biberonla uyutmayın. Bu "biberon çürüğü" denilen bir tür diş çürüğüne neden olabilir.
- Bebeğinize vermeden önce ısıttığınız her türlü yiyeceği hafifçe karıştırın ve sıcaklığını test edin. Yemeğin sıcak değil ılık olduğundan emin olun.
- Doktorunuz aksini önermediği sürece, bebeğinize tahıllı ek gıdaları veya katı gıdaları biberonla vermeyin. Biberonla verilen tahıllı ek gıda bebeğinizin boğazının tıkanmasına veya boğulmasına neden olabilir.
- Boğaz tıkanıklığı veya boğulma tehlikesi nedeniyle bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin.
Aktiviteler
Bebeğinizin fiziksel gelişimi, dil becerisi, zihinsel gelişimi, hareket becerisi, sosyal ve duygusal gelişimi hakkında aktiviteler kısmından yardım alabilirsiniz.

Bez Dedektifi
Bebeğinizin sindirimiyle ilgili ipuçlarını kakasından anlayabilirsiniz. Bez dedektifine girin, bebeğinizin sindirim hikayesini keşfedin.
